Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Μητρόπολη­, Δήμου Γόρτυνας



Η Μητρόπολη είναι ένα μικρό χωριό με μεγάλη όμως ιστορία.  

Αρχαιότερη μνεία του οικισμού γίνεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα το 1368, επίσης αναφέρεται από τον Fr. Barozzi το 1577 με την ονομασία Mitropoli και από τον Καστροφύλακα το 1583. Από το Βασιλικάτα το 1630 αναφέρεται ως  Mitropoli.
Eίναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, η οποία άκμασε τη Ρωμαϊκή περίοδο και ήταν από τις μεγαλύτερες πόλεις τις Κρήτης.  Οι Ρωμαίοι την είχαν ανακηρύξει πρωτεύουσα όλης της Κρήτης και της Κυρηναϊκής.

Αποτελείται από οικισμούς οι οποίοι χωρίζονται με φυσικό σύνορο το Ληθαίο ποταμό ο οποίος μαζεύει τα νερά από τις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και ποτίζει τους καλοκαιρινούς μήνες με υπαίθριους αγωγούς τις καλλιέργειες του χωριού.





Η Γόρτυνα ήταν η πρώτη από όλες τις πόλεις της Κρήτης που δέχτηκε τον χριστιανισμό.  Το χωριό ονομάστηκε Μητρόπολη  γιατί εδώ είχε την έδρα του ο Απόστολος Τίτος, ο πρώτος επίσκοπος της Κρήτης. Στο βόρειο μέρος του χωριού διατηρούνται τα ερείπια του πρώτου αυτού μητροπολιτικού ναού του Αγίου Τίτου. Τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε κοντά στο χωριό δάπεδο από παλαιοχριστιανική βασιλική με ψηφιδωτά.




Σύμφωνα με τη μυθολογία, τη Γόρτυνα την έχτισε ο βασιλιάς της Ταύρος και της έδωσε το όνομα της μητέρας του Γόρτυνα, κόρης του Δία.  Στο λιμάνι της Γόρτυνας, Λεβήνα, το σημερινό Λέντα, αποβιβάστηκε ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο, φέροντας στη ράχη του την ξακουστή για την ομορφιά της κόρη του βασιλιά Αγήνορα, Ευρώπη την οποία ο Δίας είχε απαγάγει. Κάτω από τα πυκνά κλαδιά του αειθαλούς πλάτανου δίπλα στο Ληθαίο ποταμό γεννήθηκαν τα 3 παιδιά τους, Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας.


Αξίζει το κόπο οι επισκέπτες Έλληνες & ξένοι να επισκεφθούν το χωριό μας, με τα ωραία παραδοσιακά πέτρινα σπίτια καθώς & τη γύρω περιοχή η οποία είναι γεμάτη σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να αφήσετε τα σχόλια σας!